Saturday, February 20, 2010

Masalah 'Install' Karspersky 2010. Pengalaman & cara mengatasi.

Situasinya begini----Anda baru sahaja membeli Anti Virus Karspersky 2010 hasil saranan seorang rakan. Sebelum ini anda telah pun mempunyai anti virus percuma iaitu AVG. Namun, anda dapati anti virus percuma anda (walau jenama apa sekalipun) tidak dapat mengesan virus-virus terkini berbanding anti virus berbayar yang lebih cepat mengesan dan menyahkan segala bentuk virus yang menyerang.Anda memasang seperti biasa dengan memasukkan cd ke dalam pemacu dan mengikut langkah-langkah yang ada. Namun, tiba pada satu paparan yang menyatakan anda perlu membuang terlebih dahulu anti virus avg.


Maka, anda pun membuang seperti biasa menggunakan 'windows uninstaller' dan mencuba semula. Sekali lagi paparan yang sama terpapar. Anda mula berasa keliru. 


'Bukankah tadi aku dah buang, kenapa ada lagi mesej ini,' anda kehairanan.Sekali lagi anda menyemak ke dalam 'hard disk' c. Tiada pun fail AVG. Hampir sahaja anda kehilangan punca.

Begitulah masalah yang pernah saya hadapi. Saya cuba mencari penyelesaiannya dengan melayari internet dan mengaplikasikannya. Seperti biasa maklumat yang ada hanyalah dalam Bahasa Inggeris. Maka saya di sini cuba menterjemahkan penyelesaiannya kepada Bahasa Melayu mengikut pemahaman saya.

Masalah sebenarnya

Masalah yang berlaku di atas adalah disebabkan sistem 'windows' masih lagi menyimpan saki-baki pendaftaran (disebut sebagai 'registry') anti virus percuma terbabit di dalam sistem. Karspersky pula ditugaskan untuk mengesan sebarang antivirus atau perisian ad-aware yang lain dan memastikannya dibuang terlebih dahulu agar tidak wujud konflik dan mengelirukan sistem.

'Registry' juga mengandungi pengkalan data kepada sistem 'windows'. Senang cerita 'registry' ini merupakan otak kepada 'windows'. Sebarang perubahan yang berlaku, sama ada anda membuang program atau memasang program baru seperti perisian aplikasi ataupun 'game' akan disimpan di dalam 'registry'.

Jadi, penyelesaian masalah tadi menjurus kepada membuang sisa-sisa maklumat dalam 'registry'. Namun, kita perlu sangat BERHATI-HATI apabila hendak mengubah 'registry' kerana sekiranya anda terpadam fail yang penting kepada windows, maka alamatnya rosaklah 'windows' anda itu. Silap haribulan langsung tidak boleh 'windows'.

Langkah-langkah
Langkah yang saya kemukakan ini merupakan kaedah membuang 'registry' yang tidak dikehendaki secara manual. Namun, anda boleh sahaja mendapatkan perisian-perisian yang ada (secara berbayaran atau percuma) untuk membuang 'registry'.

Kelebihan membuang secara manual ialah anda sudah mengetahui bahagian mana yang ingin dibuang, walaupun anda hanya mengetahui nama sahaja dan kaedah ini lebih berfokus kepada masalh kita di atas.

Saya tunjukkan langkah-langkahnya secara bergambar:

1. Kenalpasti dahulu nama perisian yang ingin anda buang dalam 'registry'. Pastikan nama yang digunakan betul dan tepat ejaannya. Ini untuk mengelakkan anda tersalah memadam perisian yang tidak sepatutya.

2. Katakan dalam hal ini saya bagi contoh perisian 'ad-aware'.

3. Pergi kepada ikon 'start' dan klik pada 'run'.4. Dalam bahagian 'open' taip perkataan 'regedit' dan tekan 'enter'. Kemudian anda akan dibawa kepada paparan untuk mengubah 'registry' pada sistem 'windows'.


5. Kemudian pergi kepada pilihan 'edit' dan pilih 'find'.6. Dalam bahagian 'find what' masukkan perkataan 'ad-aware' dan tekan 'enter'. Pastikan ketiga-tiga kotak ditandakan tanda 'right'.Sistem akan mencari fail yang berkaitan.7. Sistem akan memaparkan 'folder' yang mengandungi perisian tersebut. 'Right'click' pada 'folder' tersebut dan pilih 'delete'.
 
 


8. Setelah anda membuang bahagian tersebut, teruskan lagi mencari dan membuang fail yang berkaitan dengan menggunakan kaedah yang sama. Kebiasaannya akan terdapat lebih daripada satu.

9. Apabila sistem sudah tidak dapat mengesan fail tersebut, maka anda boleh memulakan proses untuk memasang antivirus karspersky yang tertunda tadi.

10. Dalam sesetengah kes, ada fail yang tidak dapat anda buang seperti mana yang pernah terjadi pada saya. Namun, sekiranya anda telah banyak membuang fail-fail yang mempunyai perisian lama tersebut, ianya tidak akan menjadi masalah dan anda boleh teruskan sahaja memasang antivirus karspersky.

Selamat mencuba!

Sebarang cadangan dan penambahbaikan amat dihargai. Selamat menggunakan komputer anda dalam persekitaran selamat dengan Antivirus baru yang anda beli.

0 comments:

  © Free Blogger Templates Blogger Theme II by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP